naar de Voorpagina

Joeperoog

Aseksueel

Seks - nee dank je wel

Joep had een gesprek met Martin over zijn aseksualiteit.
Eenzaamheid is dat je denkt dat je de enige bent.

J: Aseksualiteit! Waarom dit onderwerp? Op jouw website?

M: Omdat ik in 2012 tot de gelukkige ontdekking kwam dat ik aseksueel ben!
Ik ontdekte het forum van AVEN met verhalen van anderen, waar ik veel in herkende. En het raakt me. Ik wil mezelf graag kenbaar, herkenbaar maken, delen. Uit de kast.

Hou het een beetje bondig, Martin!

Bondig, ja.
Ahum, ik ben een homo-man van in de vijftig, woon alleen, heb feitelijk nooit een relatie gehad. Wat dat voor mij betekende, en wat het nu betekent, daar vertel ik straks over.

Toen ik 20 was, ben ik naar de NVSH gestapt voor een consult: aftrekken, hoe doe je dat eigenlijk? Een vriendelijke en geduldige arts legde me het uit d.m.v. een tekeningetje: je piemel zó, je vingers dáár. En geen paniek.
Thuis, na anderhalf uur sjorren: resultaat!
"Veel oefenen," zei een soort van vriend, aan wie ik dit geheim wel durfde meedelen, "dan gaat het steeds beter."
Ik oefende en oefende en ging vooruit. Maar ik moest er niet aan denken om dit met een andere jongen of man te moeten doen!

En toen?

Om een lang verhaal kort te maken: die keren dat ik met een man in bed lag, was het niet fijn.
Maar ik dacht dat ik "achterliep", dat ik nog moest leren, dus liet ik maar veel dingen met me doen die achteraf helemaal niet goed voor me waren. Ik ben heel erg over m'n grenzen gegaan. Of liet anderen over mijn grenzen gaan. Maar seks bleef iets… Nee.

Ooit verliefd geweest?

Ja, verliefd ben ik wel geweest! Smoorverliefd. Meerdere keren. Alleen romantische gevoelens, geen seksueel verlangen. Ik droomde - en droom nog - van omarmen, elkaar vasthouden, tegen elkaar aan liggen, maar niet van seks. Ook niet die ene keer dat ik op een meid verliefd was.

Een meid!

Ja, verrassing!

Seks, ook niet met jezelf?

Met mezelf heb ik wel seks. In dat opzicht heb ik een bevredigend (haha) seksleven. Maar ik voel geen verlangen om dat met een ander te delen.

Dus handjes thuis, oogjes dicht?

Oogjes open! Want ik kijk wel graag! Ik vind het spannend om naar jongens of mannen te kijken. Ik kan genieten van een mooi lijf, ik kan erdoor geraakt zijn. Ik bespeur dan hooguit het verlangen om te strelen, te voelen, heel teder, heel voorzichtig.
Maar in m'n broek voel ik niks. En ook die ander mag z'n broek wel aanhouden, want wat er tevoorschijn komt als-tie uitgaat, nou daar word ik niet vrolijk van. Wat een schepsel.
Hoewel billen wel weer mooi kunnen zijn. Maar dan gewoon, mooi.

Nee, geen seks. Ja, knuffels welkom

Nooit meer een relatie?

Nou… Achteraf begin ik te vermoeden dat ik een relatie altijd afhield, omdat in een relatie seks 'moet'; dat vind iedereen heel vanzelfsprekend. Dat vond ik ook.
Maar mede dankzij het AVEN-forum dringt nu tot me door dat het anders kan. Als je allebei van te voren weet: geen seks… oef, wat kan dat een ruimte geven!

Dus toch meteen naar het Contacthoekje?

Ehh… ik moet nog even wennen aan het idee. Ik zoek niet meteen een Levensgezel Met Wie Ik Alles…
Ik ben altijd alleen geweest, en heb met vallen en opstaan een relaxt single leventje ingericht. Maar ooo wat zou het fijn zijn om elkaar gewoon vast te houden, niks te hoeven. Misschien een aseksuele massage op z'n tijd… dat soort dingen.

Je hebt nu hier je verhaal verteld. Hoe staat het met je omgeving?

Dit is mijn tweede coming-out. Doordat ik het AVEN-forum vond, vielen er allerlei puzzelstukjes van m'n leven op hun plek.
Ik ben daar zo blij mee, dat kan en wil ik niet verborgen houden voor mijn omgeving.

Nog belangrijker: ik dacht dat ik de enige was!
Als puber dacht ik dat ik de enige was die naar jongens keek.
Veel mensen die op dit forum komen, dachten dat ze de enige waren die…
Er zijn zoveel mensen eenzaam omdat ze denken dat ze de enige zijn die…
Weet je wat eenzaamheid is? Niet dat je geen vrienden om je heen hebt. Eenzaamheid is dat je denkt dat je de enige bent.
Daarom wil ik uit die kast komen. "Hallooo! ik ben aseksueel, en er zijn nog véél meer aseksuelen! Jij bent niet alleen, wij zijn niet alleen."

Proud and out.

Ik voel nu meer "pride" dan toen ik als homo uit de kast kwam. Want eigenlijk voelde die homoscene helemaal niet veilig, daar had je die seks weer.

Wat je nu allemaal van jezelf laat zien…

Het wordt tijd dat wij ons kwetsbaar durven opstellen. Na vijftig jaar begin ik dat voorzichtig te leren. Doordat mensen zichzelf laten zien, wordt het voor anderen ook weer makkelijker.

naar boven
naar boven