naar de Voorpagina

Joeperoog

Over Plattegonië
Rivo Plattegon

Panorama in Plattegonië

Plattegonië is een land aan de overkant van de Weezee. Het is ingedeeld in de landouwi (gebieden) Andijvië, Aridië, Broadië, Prarië en Weinland.

Topografie

De landen en steden

In Aridië liggen de plaatsen Alstum, Floris, Hoeben, Joeperzand, Kaaibek, Oz, Pinwerd, Remeldinge, Roosbeek, Sint-Andreas, Sint-Biggeklooster, Sjiffol, Toveren, Willemsduin, Zondermeer, Zuidkant en Zwevelchem; voorts het gebergte De Beethoven.
Joeperoog is een klein eiland voor de kust van Aridië, ongeveer tussen Sint Biggeklooster en Floris, tegenover Joeperzand.

In Prarië liggen de plaatsen Korenvliet, Moldenhau, Oesterberg, Rittenburg, Standby en Thomasberg, voor de kust de eilanden Dominic, Schel, Looterwoud en Broes-Artwijk. Laatstgenoemd eiland telt drie plaatsen: Broes, Artwijk en Rukvoort.

Weinland omvat Deinantsplatz, Oberunten, Wein am Rhein, Steinfeld, Biesterfeld en Sebastiansbach.

In Broadië liggen Ezelsbrug, Fallingen, Gauwerop, Heupen, Hofstad, Kersebos, Krottenburg, Lonsdaal, Otevelde, Rip, Swevelchem en Zavel.

Andijvië ligt ten zuiden van Broadië. Hier vinden we Borrega en Bramsum, het schiereiland Ibrat en, ver in het westen, het eiland Anod.

Alfanië is een land dat van Plattegonië gescheiden wordt door de Straat van Borrega, ook wel Het Borregat genoemd. Het is nogal onontdekt; niettemin is bekend dat ook daar Plattegonisch wordt gesproken. Vermoed wordt het bestaan aldaar van de plaatsen Willwell en Cannotmoor.

Ver in het noorden, ver voorbij Gomorra, wordt het bestaan vermoed van Zypuzynetny met als hoofdstad Slarottimovgrad.

De wateren

Plattegonië wordt omspoeld door de Weezee.

De Drievier stroomt langs Rip en Fallingen en mondt bij Gauwerop in de Weezee.

De Beet ontspringt in De Beethoven, stroomt noordwaarts en mondt uit in de Weezee bij Sint-Biggeklooster.

De Loed ontspringt eveneens in De Beethoven en stroomt westwaarts. Deze komt in de Weezee uit bij Sint-Andreas.

De Rhein, die bij Wein am Rhein in zee uitmondt, heeft zijn oorsprong bij Oz en stroomt langs Korenvliet en Oberunten.

Bestuur

Plattegonië is een monarchie; de huidige vorst is koning Huldebiet II. Hij heeft evenwel een zuiver ceremoniële funktie, welke hij met verve vervult. Als jonge prins heeft hij het huidige volkslied van Plattegonië geschreven: 'Een plekje aan het water…'

Taal

Naast het Plattegonisch worden in de verschillende landouwi van Plattegonië de eigen streektalen gesproken en erkend. Daarnaast spreekt een deel van de bevolking ook Nederlands en/of Engels. In Weinland wordt naast het Plattegonisch ook Duits gesproken.

Verkeer

De Plattegonische luchtvaartmaatschappij heet Joepitair.

Bijzonderheden

Gomorra

Gomorra, ver, ver in het noorden, is bekend, - lees: berucht - om zijn onherbergzame omgeving.
Er schijnt een militaire basis te liggen, of een wetenschappelijk kampement, of een nederzetting, waar geharde ertsdelvers, goudjagers en Echte Mannen de afwezigheid van een prettige leefomgeving moedig trotseren; niemand weet er het fijne van. Het ligt midden in de Gomorzee, een gebied van water, moeras, toendra, zwavelzuurzeeën en wat dies meer zij, en is alleen door de lucht te bereiken. Het grote probleem is alleen dat Plattegonië vanuit Gomorra nauwelijks meer bereikbaar schijnt.

Bramsum heeft als enige bewoner een vuurtorenwachter, die van tijd tot tijd verse onderbroeken, een pak koffie en olie voor zijn toren nodig heeft. Er is daartoe een grasbaantje aangelegd voor Flying Doctors.

naar boven
e audi